20.07.2017 21:12 Category: Evenimente

 





Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic din cadrul USARB prinde contur 

Factori decizionali din cadrul unor ministere de resort, reprezentanți ai Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, din cadrul ADR Nord au discutat, la 20 iulie, cu reprezentanți Rectoratului Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) aspecte ce țin de realizarea proiectului privind crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord în cadrul USARB. 

În cadrul discuțiilor au fost abordate inclusiv chestiuni de participarea USAID în cofinanțarea proiectului. Un Memorandum în acest sens urmează să fie semnat în perioada următoare. Viitorul Centru urmează a fi creat în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Realizarea propriu-zisă a proiectului ar urma să înceapă în toamna acestui an. 

În cadrul discuțiilor au fost prezentate, de asemenea, primele soluții arhitecturale ale viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic în cadrul USARB, propuse de arhitectul Maxim Calujac. 

Prorectorul pentru activitatea științifică în cadrul USARB, conf. univ., dr. Igor Cojocaru s-a referit la termenii de definitivare a documentației și la temenii de demararea a procedurilor de achiziție în vederea lansării lucrărilor de finisare a imobilului viitorului Centru. 

Documentația pentru demararea proiectului, s-a punctat în cadrul discuțiilor, urmează să fie definitivată în termeni restrânși, astfel ca până în luna decembrie a.c. să fie deja valorificate surse financiare importante alocate de FNDR.

Prorectorul Igor Cojocaru a mai spus că, în perspectivă, Strategia de dezvoltare a Universității din Bălți va fi regândită reieșind din oportunitățile pe care le va oferi viitorul Centru de inovare și transfer tehnologic.

La rândul său, viceministrul TIC, Vitalie Tarlev a declarat că viitorul Centru trebuie să-și găsească nișa proprie, în dependență de necesitățile mediului de afaceri local. 

Participanții la discuții au inspectat spațiile viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic. 

Valoarea totală a proiectului de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic în cadrul USARB este de 11.770.990 de lei. Pentru lucrările ce urmează a fi efectuate în 2017, FNDR urmează să aloce suma de 6 mil. de lei. 

Foto de la eveniment – aici.