06.04.2015 14:15 Category: Evenimente

Comunicat despre Caravana CinePolska - Zilele Filmului Polonez la Universitatea de
Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi: filmul IDA


Valentina PRIŢCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale şi doamna Kinga PIATKOWSKA, lector de limba polonă, au prezentat evenimentul Caravana CinePolska - Zilele Filmului Polonez la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti.

În perioada 2 - 6 aprilie proiectul „CinePolska – Zilele Filmului Polonez” ajunge în șapte orașe din România și la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi. Institutul Polonez din Bucureşti a selectat cinci cele mai bune filme poloneze ale anului 2013. Evenimentul se va desfăşura sub genericul „Filme despre libertate”. Vorbim aici nu doar despre libertatea politică pe care polonezii au câştigat-o acum un sfert de veac, ci şi despre dimensiunile spirituale, ontologice, elective ale libertăţii.

În data de 2.04.2015, ora 13.00 studenţii şi oaspeţii Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi au vizionat celebrul film „Ida”, distins cu peste 40 de premii și candidatul polonez pentru Oscar.

Ida. Polonia, 2013, 79 min.
Regia: Paweł Pawlikowski
Scenariul: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
Distribuția: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig ș.a.
subtitrare în limbile română și rusă


Polonia, 1962. Anna este novice, o orfană crescută de călugăriţe la mănăstire. Înainte de a se călugări, Anna trebuie să o întâlnească pe Wanda, singura ei rudă în viaţă, care îi va spune că este evreică. Cele două femei încep o călătorie pentru a descoperi nu doar povestea tragică a familiei lor, ci şi pe ele însele. Îşi pun sub semnul întrebării religia şi toate ideile în care au crezut până atunci.


„Ida” lui Pawel Pawlikowski este un film răvășitor. Un film de o puritate desăvârșită, cu imagini care îți rămân pe veci încrustate în amintire. Un film despre memorie, traumă, adevăr și căutarea sinelui. (...) Psihologic, este o reflecție asupra diferitelor fațete ale libertății umane, despre ceea ce înseamnă să fii femeie, creștin, evreu și om într-un secol marcat de genocid și ideologii distructive. - Vladimir Tismăneanu


Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici