06.04.2015 14:48 Category: Evenimente

Comunicat despre Caravana CinePolska - Zilele Filmului Polonez la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi: filmul PĂPUȘA / Papusza


Valentina PRIŢCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale şi doamna Kinga PIATKOWSKA, lector de limba polonă, au prezentat evenimentul Caravana CinePolska - Zilele Filmului Polonez la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti.

În perioada 2 - 6 aprilie proiectul „CinePolska – Zilele Filmului Polonez” ajunge în șapte orașe din România și la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi. Institutul Polonez din Bucureşti a  selectat cinci cele mai bune filme poloneze ale anului 2013. Evenimentul se va desfăşura sub genericul „Filme despre libertate”. Vorbim aici nu doar despre libertatea politică pe care polonezii au câştigat-o acum un sfert de veac, ci şi despre dimensiunile spirituale, ontologice, elective ale libertăţii.

În data de 3.04.2015, ora 13.00 studenţii şi oaspeţii Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi au vizionat filmul  PĂPUȘA / Papusza.


PĂPUȘA / Papusza



Polonia, 2013, 126 min.
Regia şi scenariul: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
Distribuția: Antoni Pawlicki, Jowita Miondlikowska, Andrzej Walden, Zbigniew Walerys ș.a.

subtitrare în limba română și rusă

Filmul urmărește viața Păpușei - prima poetă de etnie rromă - de la naștere până la bătrânețe: căsătoria aranjată când era încă minoră, viața ei într-o tabără de rromi înaintea, în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, apoi domiciliul forțat în Polonia comunistă și viața în sărăcie. Întâlnirea cu poetul Jerzy Ficowski, care i-a descoperit marele talent pentru poezie și i-a publicat operele, a dus la un paradox tragic: Păpușa ajunge o poetă celebră, respinsă de comunitatea de rromi pentru că le-a trădat secretele.

Filmul, asemenea versurilor Păpușei, povestește despre libertatea vieții în apropierea naturii, libertate nedelimitată nici de materialism, nici de politică. Aceste lucruri au fost absorbite de realitatea schimbătoare în care rromilor le era dat să trăiască. - Ewelina Świeca

 

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.