05.03.2017 16:26 Category: Evenimente





Antreprenoriatul inovativ ca provocare pentru studenții și absolvenții USARB

 

 În perioada 27 februarie – 3 martie 2017 în USARB s-a desfășurat Săptămîna carierei și antreprenoriatului inovativ pentru studenţi şi absolvenţi. 

Workshop-ul din 2 martie a fost dedicat antreprenoriatului inovativ și a fost promovat de către doamna Maria BERGHER, consilieră în antreprenoriat, absolventă USARB, Centrul SYSLAB de Dezvoltare inovativă a carierei din mun. Bălți. 

Participanții la eveniment au aflat ce este antreprenoriatul inovativ și care sînt posibilitățile de finanțare a propriei afaceri. Studenții au identificat problemele cu care se confruntă, au lansat soluții și au generat idei de afaceri. 

Participanţii au prezentat ideea de antreprenoriat inovativ şi au primit feedback. Prezentările și discursurile în public, dezbaterile, jocurile cognitive au consolidat cunoștințele despre antreprenoriat și posibilitățile de dezvoltare a unei afaceri proprii.

Interes sporit au provocat și bunele practici de dezvoltare a antreprenoriatului cu suportul Centrului SYSLAB. Tinerii antreprenori – studenți și absolvenți USARB au prezentat experiențele lor de succes.

Maxim CONDREA, antreprenor, S.R.L.  ,,Sun Power – Energy” (producerea colectoarelor solare), student, drept anul III , USARB;

Ion ONOFRAȘ, antreprenor, GȚ ,,Onofraș Ion Sergiu s. Izvoare” (apicultură), absolvent licență, student ciclul II – masterat, USARB; 

Serghei CLIOFOS, antreprenor, SRL ,,INOCLUB-VIRTUAL” (servicii IT), student, economie anul I, extensiunea UAIC la USARB;

Ana BOGACIUC, antreprenor, SRL ,,MAJESTIC-DECOR” (decor pentru evenimente), studentă, economie anul I, extensiunea UAIC la USARB.

Centrele SYSLAB de Dezvoltare inovativă a carierei au fost create în cadrul Proiectului PNUD Moldova „Antreprenoriat Inovativ pentru Angajare Durabilă”, in baza metodologiei SYSLAB International AS, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Moldova. Acestea au drept scop instruirea și asistarea șomerilor calificaţi, a emigranților moldoveni întorși acasă și a absolvenţilor în obţinerea locurilor de muncă relevante în Republica Moldova, sau iniţierea unei afaceri. Impactul scontat este prevenirea exportului de inteligenţă și susţinerea creșterii economice a țării. 

Săptămâna carierei și antreprenoriatului inovativ a avut ca scop fortificarea capacităților antreprenoriale prin valorificarea relațiilor cu antreprenorii (studenți și Alumni USARB) și face parte din evenimentele derulate in cadrul proiectului 544521-TEMPUS-1-2013-1-DE-TEMPUS-SMHE Entrepreneur Alumni Network (EANET) din programul european Tempus (http://tempuseanet.info).

Pentru mai multe detalii accesați aici.