17.03.2017 11:10 Category: Evenimente






Ambasadorul Turciei în Moldova a prezentat la USARB filmul „Pașaportul turcesc”

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Turciei în R. Moldova, E.S. Hulusi Kılıç, a vizitat la 16 martie a.c. Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) cu ocazia prezentării documentului „Pașaportul turcesc”, acțiune ce se înscrie în contextul zilelor de comemorare a victimelor Holocaustului.

Proiecția documentarului cu durata de 1,5 ore a fost precedată de o întâlnire a diplomatului turc cu administrația Universității.

Rectorul USARB, dr. hab., Ion Gagim, l-a informat pe ambasadorul turc despre importanța pe care o are universitatea bălțeană în sistemul de învățământ din Republica Moldova, descriindu-i oferta educațională și oportunitățile de instruire pe care o poate oferi instituția tinerilor din țară și de peste hotare.

Ambasadorul Hulusi Kılıç a menționat că misiunea diplomatică turcă la Chișinău este deschisă să sprijine inițierea colaborării USARB cu o universitate de Turcia.

Diplomatul a mai declarat că Turcia consideră importantă regiunea de nord a RM, iar acest fapt a determinat autoritățile de la Ankara să decidă deschiderea la Bălți, în luna mai a.c., a unui Consulat al Turciei. Hulusi Kılıç a mai spus că relațiile de colaborare ale Turciei cu Moldova sunt perfecte, iar agenda bilaterală este una bogată: în luna mai a.c. urmează să vină în RM președintele turc; în septembrie președintele Parlamentului RM va efectua o vizită în Turcia, iar șeful Guvernului turc va întreprinde în toamna a.c. o vizită la Chișinău.

În cadrul prezentării documentarului „Pașaportul turcesc”, ambasadorul Hulusi Kılıç le-a vorbit studenților și profesorilor de la Universitatea din Bălți despre nevoia de a educa tinerele generații în spiritul toleranței pentru a nu admite pe viitor manifestări xenofobe și rasiale.

„Când am vizionat prima dată filmul „Pașaportul turcesc”, acesta mi-a trezit sentimente de milă, solidaritate și speranță că pe viitor nu vor mai avea nevoie asemenea nenorociri și suferințe”, a spus Hulusi Kılıç.

Documentarul „Pașaportul turcesc” prezintă istoria diplomaţilor turci care, activând în ţări europene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au avut curajul să ajute un număr mare de evrei. Diplomații turci le perfectau evreilor pașapoarte turcești, astfel aceștia evitând ghetourile.

În timpul anii celui de-al Doilea Război Mondial, circa 6 mil. de evrei au fost exterminați.

Pentru mai multe detalii accesați aici.