30.03.2017 19:07 Category: Evenimente






Ambasadoarea Suediei în RM le-a vorbit studenților USARB despre beneficiile pe care le oferă UE

Șefa misiunii diplomatice suedeze la Chișinău, E.S. Signe Burgstaller, a efectuat, la 30 martie a.c., o vizită la Bălți cu ocazia deschiderii Festivalului de Film Sudez, prilej cu care a vizitat și Universitatea de Stat „Alecu Russo” (USARB), unde a discutat cu administrația instituției și a ținut o prelegere în fața studenților pe tema beneficiilor pe care le oferă Uniunea Europeană.

Rectorul USARB, dr. hab. Ion Gagim a familiarizat-o pe Ambasadoare cu activitățile universității și oportunitățile pe care le oferă instituția. Ion Gagim i-a relatat diplomatei despre proiectele de dezvoltare ale Universității, vorbind în mod special despre viitorul Centru de Cercetare și Transferă de Tehnologie – proiect care urmează să fie lansat în timpul apropiat la USARB.

„Chiar dacă în ultimii ani numărul studenților este în scădere, intenția noastră este de a armoniza studiile cu aspectele practice și mediul de afaceri, astfel ca instituția să devină un centru puternic de știință și cercetare în regiunea de nord a țării”, a menționat Ion Gagim, precizând în acest sens că la Bălți există voință și potențial.

Ambasadoarea Suediei s-a interesat dacă USARB cooperează cu universități străine în aspectul schimburilor internaționale de studenți și profesori.

Prorectorul pentru relații internaționale , dr. Nelli Amarfii-Railean a informat-o pe E.S. Signe Burgstaller că USARB a semnat pe parcursul anilor circa 70 de acorduri cu universități din străinătate, inclusiv zece cu universități din statele UE.

„Până acum, circa 100 de studenți și profesori de la USARB au beneficiat de programe de mobilitate în universități de peste hotare”, a spus Nelli Amarfii-Railean.

În prelegerea pe care le-a prezentat-o studenților de la USARB, E.S. Signe Burgstaller a trecut în revistă beneficiile de care s-a bucurat Suedia după aderarea, în 1995, la UE; despre posibilitățile pe care le oferă piața economică comunitară – una dintre cele mai mari și importante din lume. Ambasadoarea le-a vorbit studenților despre principalele subiecte de pe agenda UE și aspectele politicii de extindere. E.S. Signe Burgstaller a remarcat faptul că Suedia este unul dintre cei mai importanți donatori la bugetul UE, contribuit anual cu sume de până la 3,5 mlrd. de euro, în timp ce primește transferuri centralizate din bugetul european de circa 1,5 mlrd. de euro.

Pe subiectul ce ține de ieșirea Marii Britanii din UE, Ambasadoarea Suediei a declarat că opțiunile „pro-UE” ale suedezilor a crescut cu până la circa 70%.

E.S. Signe Burgstaller le-a vorbit studenților și despre asistența pe care o oferă țării noastre UE și Suedia.

„Una din priorități este susținerea politică și economică a R. Moldova în parcursul european”, a declarat Ambasadoarea, menționând că, după semnarea, în 2014, a Acordului de Asociere RM-UE, circa 65% din volumul exporturilor moldovenești sunt direcționate spre UE.

Numai între anii 2014-2016, UE a oferit R. Moldova, prin diverse programe, o asistență financiară de circa 310 mil. de euro. Iar Suedia, a precizat diplomata, acordă anual Moldovei circa 10 mil. de euro în proiecte pentru susținerea bunei guvernări; proiecte de fortificare a egalității de gen; de eficiență energetică și protecția mediului.

La fel, E.S. Signe Burgstaller a îndemnat studenții USARB să profite de oportunitățile pe care le oferă țara sa în domeniul educației, menționând în acest sens că statul sudez pune la dispoziție circa o mie de programe de studii în limba engleză, iar cetățenii R. Moldova pot obține burse prin intermediul Institutului Suedez.

Fotografii de la eveniment - aici.