15.08.2017 14:34 Category: Evenimente







Acțiuni de colaborare pe dimensiunea educațională dintre USARB și regiunea rusă Nijegorodsk

Reprezentanții administrației Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) și ai Facultății de Litere au avut, la 15 august, o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Educației al regiunii Nijegorodsk (Rusia) în cadrul căreia au discutat aspecte de colaborare pe dimensiunea educațională, acestea urmând să fie organizate și desfășurate în toamna anului curent. La fel, până la finele anului, USARB ar putea semna un acord de colaborare cu o universitate din Nijnii Novgorod.

În cadrul întrevederii, rectorul USARB, prof. univ., dr. hab., Ion Gagim, i-a familiarizat pe cei trei reprezentanți ai delegației ruse cu potențialul Universității bălțene, provocările cu care se confruntă instituția în condițiile actuale, locul pe care îl ocupă în ierarhia universitară moldovenească.

În cadrul discuției, ministrul adjunct al Educației al regiunii Nijegorodsk, Alexandr Ușakov, a abordat subiectul desfășurării, între 9 și 12 octombrie, a proiectului „Русскиевосходы” („Răsărituri rusești”). Acesta ar urma să se desfășoare la USARB, unde liceeni, studenți din Bălți, precum și din Nijnii Novgorod își vor prezenta cercetările pe subiecte de cultură, istorie și religie, axate pe relațiile moldo-ruse.

Proiectul este finanțat de Fundația „Russkii Mir” și este derulat în cadrul acordului de fraternitate încheiat între orașele Bălți și Nijnii Novgorod la 12 iunie 2016.

De asemenea, în toamna acestui an vor fi inițiate negocieri privind încheierea unui acord de colaborare între USARB și una dintre cele zece universități din Nijnii Novgorod. Acordul ar putea fi semnat până la finele acestui an.

Delegația din Nijnii Novgorod a vizitat Centrul Rus de Cultură, deschis în 2009 la USARB.

Precizăm că, în acest an, este pentru a doua oară când o delegație din Nijnii Novgorod vine în vizită la USARB. Reprezentanți ai Ministerului Educației al regiunii Nijegorodsk au mai întreprins o vizită la 24 mai a.c.

Foto de la eveniment – aici