27.05.2015 14:41 Category: Evenimente

 

 

 

 

 

O manifestare științifică internațională, dedicată Anului Luminii

La propunerea organizațiilor științifice din toată lumea, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat 2015 Anul Internațional al Luminii. Acesta este atât un proiect educațional interdisciplinar, cât și unul de comunicare a științei, în care s-au angajat peste 100 de parteneri din mai mult de 85 de țări.

Întru susținerea acestui proiect de amploare, Facultatea de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, Societatea Fizicienilor din Moldova, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chişinău) şi Asociaţia Profesională în Tehnologii Moderne de Fabricaţie ModTech, Iaşi, a organizat Conferința științifică internațională Light and Photonics: Science and Technology. Manifestarea științifică s-a desfășurat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, în data de 22 mai 2015, când se sărbătorește Hramul capitalei de nord a Republicii Moldova. Grație participanților și organizatorilor, Conferința a devenit un festin al științelor despre lumină și al tehnologiilor bazate pe lumină.

Pentru detalii, cu referință la componența comitetului organizatoric și cel științific, la secțiile și Programul Conferinței, accesați site-ul oficial:

http://www.old.usarb.md/conference/light-2015/

La proclamarea unui An Internațional, axat pe tema științelor luminii și aplicațiilor sale, Organizația Națiunilor Unite a recunoscut importanța creșterii gradului de conștientizare, la nivel mondial, a modului în care tehnologiile pe bază de lumină promovează dezvoltarea durabilă și oferă soluții în contextul provocărilor globale din domeniul energiei, educației, agriculturii și sănătății. Anume aceste considerente au stat la baza activității Comitetului Științific, condus de prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiințe din Moldova, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, academicianul Ion Tighineanu. Cele trei secții de lucru ale Conferinței s-au încadrat perfect în tematica anunțată.

La Conferința științifică internațională LIGHT 2015, au fost prezentate rezultate originale și importante ale cercetărilor recente, axate pe probleme ştiinţifice, aplicative şi educaţionale ale luminii şi tehnologiilor bazate pe lumină. Examinarea rapoartelor din cadrul Conferinței a poziționat lucrările științifice în patru categorii. În prima categorie, se includ cele ale colectivelor de cercetători din Republica Moldova și România; în categoria a doua – lucrările realizate în cadrul colaborărilor științifice internaționale ale savanților din Republica Moldova și România cu cercetătorii din Polonia, Slovacia, Cehia, Portugalia și Germania, rapoarte elaborate în coautorat. Categoria a treia este constituită din ciclul de lucrări, prezentate on-line, elaborate de savanții din Bulgaria, sub îndrumarea profesorului Alexandar Makedonski. Iar în cea din urmă categorie, dar nu ultima după importanță, se regăsesc lucrările tinerilor savanți – doctoranzi, masteranzi și elevi-premianți ai concursurilor internaționale de fizică.

Comitetul științific al Conferinței a constatat cu deosebită satisfacție nivelul științific înalt al lucrărilor, dar și responsabilitatea autorilor și a coordonatorilor.

În total, la Conferință au paricipat mai mult de 90 de savanți afirmați în domeniu, dar și tineri, care au prezentat trei rapoarte în ședința plenară și cca 56 raporte în cadrul celor trei secțiuni.

Pentru o bună desfășurare a Conferinței, au fost depuse eforturi susținute și au fost editate rezumatele comunicărilor, într-un volum separat: Light 2015: Book of Abstracts. Iași: ModTech Publishing House, 2015. 38 p.

Unele lucrări, prezentate în cadrul Conferinței, au fost publicate în două volume ale Revistei științifice FIZICĂ ŞI TEHNICĂ: Procese, modele, experimente, dedicate Anului Internațional al Luminii, care pot fi accesate la adresele http://libruniv.usarb.md/publicatie/fizteh.files/fizteh-2015_1.pdf și http://libruniv.usarb.md/publicatie/fizteh.files/fizteh-2015_2.pdf

În primul număr al revistei menționate, au fost omagiați academicienii Ion Tighineanu și Valeriu Canţer, care au ajuns la onorabila vârstă de 60 de ani.

De menționat că, în ultimii ani, orașul Bălți, grație activității științifice a colectivului Facultății de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului, a fost gazda unor manifestări științifice internaționale de amploare, la care au participat renumiți savanți și manageri din diverse universităţi și organizaţii de cercetare. Această frumoasă tradiție va continua cu Conferința dedicată aniversării a 20 de ani de învățămînt Economic la USARB, preconizată pentru 6 iulie 2015. Mai multe informații despre această manifestare științifică găsiți pe site-ul

http://www.old.usarb.md/evenimente/articol/conferinta-dedicata-aniversarii-a-20-de-ani-de-invatamint-economic-la-usarb/

În opinia participanților la Conferința Light 2015, manifestarea și-a realizat obiectivele propuse, devenind o platformă de discuții științifice utile și de schimb a experiențelor de cerecetare între generații. Nu au întârziat nici recenziile și atitudinile în raport cu acest eveniment, cei mai operativi fiind colegii de la Academia de Științe a Moldovei (http://asm.md/?go=noutati_detalii&n=6775&new_language=0 ), cărora le transmitem considerațiunile noastre.

Comitetul de organizare al Conferinței științifice internaționale Light and Photonics: Science and Technology adresează sincere felicitări și mulțumiri tuturor participanților la această manifestare științifică și exprimă convingerea că Anul Internațional al Luminii 2015 va scoate în evidență importanța luminii și aplicațiile ei în cotidianul oamenilor, fie că este vorba de domeniul sănătății, al comunicațiilor, economie, mediul inconjurător sau social.

În continuare, sunt prezentate unele imagini din cadrul Conferinței științifice internaționale Light and Photonics: Science and Technology.


Pentru mai multe detalii accesați aici.

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.